вторник, 28 януари 2014 г.

                                                       Траките
            Кой ви каза, че ние не сме майка или поне наследници на велики народи! На велики идеи, неповторими, неоткриваеми преди нас! Кой ви каза, че ние не сме богоизбрани или богоравни? Слушайте сега...
              Защо гърците мразели толкова много траките? Просто им завиждали и се поболели от комплекси. Докато тракийците пиели и ядели с Дионисий, Зевс само пращал светкавици по чукарите на островите им или скъперничел се за огъня. Богините им пък, все намирали някой карък да избира измежду тях коя е по-малко грозна(защото за хубост реално дума не можеше да стане) и като направел някоя грешка стъпка при избора-хоп война! И докато пиели разредено вино, зараждали идеите на хедонизма или просто се излежавали под горещото си Слънце, но в никакъв случай не вършели нещо продуктивно, то в Тракия градял кипеж. Кипеж, движен от свещения принцип,,Действайте, че да изглеждаме по-умни от гърците“...Злобата си била истински двигател, особено за Боклув. Кой е той? По-късно ще се разбере ;) .
             Имаше един град- Бардакджия. Там гръцките моряци изхвърляли ненужния товар, скитите- измършавелите коне, траките- вкиснатото вино. Изобщо, все дарове за боговете. Града беше станал първия глобализиран град в света. Център на религии от цялата плоскост. Впрочем същите богове най-редовно пристигали с ламаринените кораби, за да приберат там каквото им оставяли. В край на краищата, борбените бардакджийци решили че нямат нужда от посещенията на боговете, та изкопали подземни галерии под града, където скривали и складирали даровете. Така впрочем били създадени прословутите подземни селища. И за да накарат обаче хората от съседните земи да продължават да носят дарове, създали големи статуи на боговете, а на всевишните обяснили че човеците вече не ги вземали много за стока. Впоследствие някои се облажили, други се ядосали, а трети-ами те просто се оказали част от изчезнали за наказание цивилизации. А тайната която бардакджийците пазели-ами тя станала първата ако не световна, то Балканска конспирация. И до късното средновековие чак се намирали свещеници, които си оправдавали твърдия хляб и разреденото вино (сиреч дажбата) с това, че уж ще търсят ключа към тази мистерия.
           Единствен само Дионисий, покровител на града бил добре дошъл. Това било, защото при показването му, щраквайки с пръсти, изниквали маси пълни с ястия и амфори пълни с вино и каквото поискаш. Разбира се в същия момент, същото количество питиета и храни изчезвали от гръцки градове и складове. После да не се чудите, защо някой град не издържал обсада, поради недостиг на храна. Не са били виновни нито мишките, нито контрабандистите, ами Дионисий. И докато философите си потърквали плешивите глави, чудейки се как може да изчезнат запасите им, то в Бардакджия се вдигали най-големите пиршества по цялото кълбо.
              Ала времето си минавало и както си тъпеело и скучаело, подобно на безделник, седящ на масата вече четвърти час, озарило го идея. Идея ли, израстък ли...Направо да си кажем, роди се Ъндърграунд Магна Тракия-нейното име се шептеше тайно. Тя се занимаваше с незаконния пренос на ритони към Персийската империя и обратно, атентати в Рим, продаване на гласове в Атина, кражби на мумии от Египет или саботиране на викингски ладии. Разцъфтяващ бизнес и сила, покровителстван от тракийската аристокрация, макар и тайно и неосъден от боговете(които получаваха добри отплати. След като народите започнаха все повече да редуцират бройката им в пантеона или да ги заменят от монотеистични, видяха нов шанс за обогатяване от ,,рушветите,,).
           Как се зародила? В залеза на Боклув, началото на засилването на Римската република станало нещо. Боговете вече се сопнали, взели и да измират от тъга по егото си, щото нямало кой да им се кланя толкова-да не забравяме че от гняв, задето човеците ,,спрели“ да им носят дарове в Бардакджия, изтрепали половин свят. Та спрели да се занимават с човешките дела, а човекът-с това да им оставя по нещо. Подземните тунели и галерии на Бардакждия и още няколко градове, поели примера му и влезли в ,,конспиративен“ съюз с този град останали пусти. Та в тях се заровили онези, за които сега казваме че са от света на ,,ъндърграунда,,. Чисто и просто, те си бяха започнали дейността именно под земята.
             Та сега същите тези обръснати с жарава( че да не им никне повече коса), ходещи с черни стъкла на очите и дебели сопи в коланите, бяха започнали да пренасят оръжия в Тракия. Цели канали не, ами канализации си направиха, само и само оръжия да прекарват. Да знаете от къде е тръгнала тази дейност. От Рим, към Мизия. Защо? Римляните имаха успешна теория за превземане на нова територия. Идваше от максимата ,,Когато един народ има повече оръжия, от нужните за война с друг народ, какво прави? Започва война между себе си.“
             И със същата максима продаваха, подаряваха оръжия на опозицията на тракийския цар именно чрез ъндърграунда. Накрая владетелят подушил, започнал да наблюдава границата, та чак и да наема богове като наблюдателници, ала било късно. Работата стигнала до там, че тъкмо да му мине махмурлука от последното празненство, и гърци, римляни, че и редица траки му поискаха главата.
            И като дойде в Бардакджия тракийският владетел(същото място на кеото се зародиха и тези, които му сипаха сол на главата-и после не били създали траките иронията) да събере всичките си подвластни за война, започнаха да се редят и прииждат в града...Агриани, населяващи поречието на Струма, в която много се и давеха, понеже смятаха за благородство да се плува с вързани ръце и крака. И пайти, които пък аналогично се давеха в Егейско море. Диобеси, идващи от планината, от чиито отвеси често падаха, понеже вечно се стопляха с вино, пък това им пречеше да вървят в права посока по тесните пътеки. И онези от Родопите, които толкова тачеха Орфей, че бяха си измислили поход по неговите стъпки. А една от отбивките беше при Хадес, да търсят и те Деметра. Само че много от тях не само не я намираха, ами слизайки в пещерата, не се и връщаха. Дойдоха и от племената, които живееха по острови като кабирите или саиитите. Не е тайна, че си купуваха кораби от гърците, а онези понеже ги мразеха им продаваха калпави фрегати, та половината потъваха из пътя през морето. Изобщо враг на траките беше водата, затова караха на вино и по-силни амброзии. Но не само тя. Имаше едно племе, уздицензи, което живееше в самия център на Хемус. И понеже се смяташе за нещо над другите племена, реши да заживее на най-високата точка на планината. От една страна да се чувстват по-близко до боговете, от друга да гледат останалите племена от високо. И Диоисий укроти ветровете на върха, за да си построят селищата, ала след това го пусна да брули. Мога да ви кажа че това племе е измислило ежедневния парашут, който винаги е прикрепен към теб, понеже често от вятъра литваха я майки, я деца, я строители на покриви или по-хилави хора. Та след дълги и неуспешни приземявания някъде покрай Марица, създадоха своя парашут от зашити кравешки кожи. Изобщо събра се множество, което беше останало живо, след всичките инциденти, които съпътстваха тракийските племена.
        Предстоеше изпращане с жените, изразено в следния ритуален, сакрален диалог:
         -И или се връщай с повече рани от съседа, че да не ми се ежи пак жена му що за герой бил, ама не чак осакатен като другия, че да те гледам като бебе, или не ми се връщай изобщо. Друг мъж ще си намеря, не се безпокой. От сега съм го обявила за търсене. Пък разбера ли че си избягал от боя, собственоръчно те намирам и нито гърци, ни перси ще ти се сторят врагове!!-ръмжеше жената-Впрочем ако ограбвате някой град, отпускам ти каиша да се забавляваш с местните жени, така да покажеш мъжество, ама у дома да ми донесеш някое герданче, амфора, не болести!
         -Оф, хайде бе! До сега да сме се върнали от битката. Гледай сега!-отвръщаше мъжа и побягваше да навакса тръгналата армия.
           А битката? До тогава винаги започваше точно след като тракийските и гръцките богове се обложеха, приготвеха за предстоящото шоу или просто ако бяха в настроение. Ако ли не им бе до забава пращаха по някоя тежка чума да мори народите, та да намалеят и да решат да се помирят докато отново набъбнат. А когато отново станат достатъчно много да воюват, на боговете вече им идвало настроението.
           Та траките редовно печелеха. Затова на тях залагаха Тор, Локи, Ра, Озирис, че дори и Прометей веднъж-два си беше позволил да заложи за тях. Впрочем заради това че подкрепи вражеския отбор, Зевс го заточи на онази скала, а не заради някакъв си огън. Прогреса който Прометей доведе сред хората и без това си ги мореше достатъчно, та Зевс нямаше смисъл да се притеснява, че на гърците ще им стане много хубаво.
          А как свърши тази война? А питайте историците, дето казват че тоя народ бил безписмен и не оставил нищо, пък камо ли създал нещо след себе си. Те да ви кажат!

         За Боклув? В следващата глава, че тази май много дълга стана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар